Navigácia

  • Spoločenské hry - špeciálne triedy

    Žiaci špeciálnych tried si v mesiaci apríl zahrali rôzne spoločenské hry, ktoré sú dôležité pre naše vzdelávanie, ale aj osobný rozvoj. Spoločenské hry sú aj v dnešnej dobe stále populárne pre všetky vekové kategórie. Žiakom poskytujú príležitosť na oddych, zábavu a uvoľnenie sa od stresu a napätia. Pre žiakov je výhodné hrať spoločenské hry, pretože tieto aktivity ponúkajú mnoho príležitostí na rozvoj rôznych aspektov ako sú sociálne zručnosti, riešenie problémov, strategické plánovanie a logické myslenie. Mnoho spoločenských hier vyžaduje komunikáciu a spoluprácu medzi hráčmi, čím podporujeme rozvoj komunikačných schopností u žiakov. Úspech pri spoločenských hrách môže posilniť sebavedomie jednotlivca, každé víťazstvo môže byť dôležitým zdrojom motivácie a povzbudenia. Okrem výhod pre rozvoj sociálnych a kognitívnych schopností je hranie hier jednoducho zábavné a príjemné.

    Spracovali: Mgr. Dziaková, Mgr. Baksová

  • Matematický KLOKAN 2024

    Tradícia Klokana sa neprerušila na našej škole ani tento rok.

    20 matematiky chtivých  žiakov si zmeralo sily v utorok 26 .marca. Odhodlanie vyriešiť čo najviac úloh správne bolo viditeľné u všetkých 4 prvákov, 8 druhákov, 1 tretiaka a 10 zástupcov štvrtého ročníka. Žiaci si hodinu potrápili hlavičky a vďaka snahe a sústredeniu dosiahli veľmi pekné výsledky.

    Všetkým zúčastneným blahoželáme a tešíme sa, že o tento druh vedomostných súťaží je na našej škole záujem.

    Za MZ 1.stupňa Mgr. Knižková 

  • Zážitkové čítanie s knihovníčkou z knižnice Jána Henkela

    Družné posedenie s debatou – beseda, spojená so zážitkovým čítaním. To bola téma besedy na ktorú sme si pozvali knihovníčku Natáliu z knižnice Jána Henkela  v Levoči. Žiakom zo špeciálnych tried prečítala rôzne príbehy z kníh, pokračovala výroba záložiek a žiacke čítanie. Najväčšou odozvou bol potlesk žiakov za čítanie knihovníčky, ktorým ohodnotili jej výkon.

                                                                                                                                      Mgr. Blašková

  • Nástenky

    Žiaci štvrtej A pod vedením triednej učiteľky vyrobili  tematické „ nástenky“, ktoré skrášľujú chodbu základnej školy v osade.  Za pomoc ďakujem asistentkám. Pozri foto ......

    PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová

  • Starší učia mladších

    Štvrtáci a prváci v jedno popoludnie vstúpili do budovy materskej školy s veľkým úsmevom. Žiaci z I. B a IV. A sa tešili sa na spoločnú aktivitu pod názvom: „Čo ja viem?“. Vzájomne si ukázali, čo všetko sa v školskom roku naučili. Každé dieťa, sa správnou odpoveďou predviedlo, starším žiakom. Štvrtáci, škôlkarom za odmenu prečítali rozprávku. Pozri foto....

    Ďakujeme za príjemné popoludnie a tešíme sa na spoluprácu.

    PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová, Mgr. J. Sosková a kolektív MŠ

  • DEŇ RÓMOV

    Deň Rómov znamená čas zastaviť sarozmýšľať o rómskych koreňoch. Spojený s krásnou rómskou kultúrou, plný farieb a rytmu.

    Žiaci primárneho vzdelávania základnej školy,  si tento deň 8. apríla spríjemnili aktivitami v triedach. Čítali rómske rozprávky a básne,  spievali pesničky a maľovali na tému – rómska tanečnica. Vyrobili rómsku vlajku. Cieľom  aktivít je zvýšenie povedomia o rómskej kultúre. Pozri foto ...                                                                                                       

    PaedDr. Z.  Slamená

     

    Dňa 12.4.2024 Rozvojový tím Stráne pod Tatrami organizoval akciu Deň Rómov v multifunkčnom zariadení. Naša škola sa akcie zúčastnila s programom, do ktorého sa zapojili  deti z MŠ, žiaci I., II. stupňa a žiaci špeciálnych tried s programom hlavne im blízkym – tancom a spevom. Nechýbali však ani básne. Za pestrý program a vynikajúce výkony chcem poďakovať pedagógom a žiakom našej školy.

    Spracovala: Mgr. Blašková

  • Skicariáda

    Žiaci V.B a V.C triedy si v apríli na hodinách informatiky vyskúšali prácu s počítačovou aplikáciou „skicár“.  Naučili sa, ako si môžu jednoducho vytvoriť rôzne tvary alebo ako si môžu svoje obrázky v tejto aplikácii jednoducho vymaľovať použitím rôznych nástrojov. Na popredných miestach sa umiestnili: 

    1. miesto: Alex Hangurbadžo

    2. miesto: Jasmína Badžová

    3. miesto: Samuel Britaňák

    Ing. S. Pitonakova

  • Svetový deň letectva a kozmonautiky

    Dňa 12. apríla si pripomíname Svetový deň letectva a kozmonautiky. Tento svetový deň bol vyhlásený v roku 1968 na podnet Medzinárodnej leteckej federácie (FAI). Dňa 12. apríla 1961 vyletel do vesmíru prvý človek – ruský letec a kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Prvýkrát obehol Zem na kozmickej lodi Vostok, čo mu trvalo 108 minút a otvoril tak éru letov do vesmíru. Nie jedno dieťa, by sa chcelo stať kozmonautom. Aj malí prváčikovia majú takýto sen, tak sme sa zahrali na kozmonautov a leteli sme do vesmíru aj my. Deťom sa to veľmi páčilo.                                                                               

      Mgr. Palubjaková                  

  • Medzinárodný deň detskej knihy

    Medzinárodný deň detskej knihy bol vyhlásený v roku 1967 Medzinárodným výborom pre detskú knihu. Jeho cieľom je osloviť detské srdcia tak, aby sa kniha stala každodennou súčasťou ich života. Každý rok sa dňa druhého apríla slávi Medzinárodný deň detskej knihy, ktorým sa zároveň pripomína dátum narodenia Hansa Christiana Andersena, dánskeho rozprávkara. eho rozprávky sú aj dnes veľmi populárne. Aj žiaci 1.D triedy si tento deň pripomenuli čítaním rozprávky o Malej morskej víle a nakreselením obrázkov, ako deti čítajú knihu. Dúfajme, že ich to bude inšpirovať k naučeniu sa čítať a neskôr čítať samostatne knihy.                                                                                              

    Mgr. Palubjaková

  • Zasaďme si kvietok

    V mesiaci marec sa žiaci špeciálnych tried venovali jarnej aktivite ,,Zasaďme si  kvietok“.  V tvorivých dielňach vytvárali rôzne variácie kvetov, okopávali skalku, vysádzali trvalky, presádzali a sadili izbové kvety. Žiaci tak získavajú praktické zručnosti v starostlivosti o živú prírodu. Do aktivity sa zapojili triedy: II.F šp., IIG/III.D šp., IV. C šp., IV. D šp., VI.C/VII.C/VIII.C/IX.C šp, VII.D šp., VIII.B/IX.B šp.

                                                                                                                                 Mgr. Oľga Kučerová

  • Európsky deň spotrebiteľov

    V marci sme si v našej škole pripomenuli Európsky deň spotrebiteľov. Aktivity boli zamerané na podporu domácich výrobkov. V súčasnej dobe je na našom trhu veľa tovarov rovnakého druhu. Žiaci sa učili orientovať v ponuke obchodných reťazcov, pričom sa zameriavali výlučne na výrobky a tovar, ktorý sa vyrába na Slovensku. Vysvetlili sme si, prečo je správne podporovať lokálnych chovateľov a pestovateľov, a aké výhody to prináša.

    Mgr. M. Purdešová

  • Veľkonočné pečenie

    Obľúbená  aktivita  žiakov základnej školy a detí materskej školy s mamičkami priniesla opäť radosť, smiech a dobrú náladu do  materskej školy. Tradičné pečenie a prípravu veľkonočného pečiva sme si spoločne za pomoci mamičky Anežky  Oračkovejpani asistentky Vierkyvyskúšali.                     

    Žiaci IV.A aj I.B. kysnuté cesto spoločne zamiesili, vyvaľkali, vykrajovali, plnili štvorčeky lekvárom s nutelou a potreté  olejom ukladali do pekáča. Buchtičky, po upečení  pocukrovali, na hotových sme si pochutnali všetci. Mamičke, ktorá si našla čas srdečne ďakujeme. Pozri foto ...

     

    PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová, J. Sosková a  kolektív MŠ

  • Rozprávkové popoludnie

    Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i mesiacom knihy. 

    Príjemné popoludnie strávili deti materskej školy a žiaci základnej školy z I. B a IV. A . Spoločne zrealizovali aktivitu – Rozprávkové popoludnie. 

    V materskej škole si pozreli a prečítali  krásne rozprávkové knihy. V spoločnom kruhu, žiaci dychtivo čítali deťom obľúbenú maľovanú rozprávku – Janko Hraško. Aktívne deti materskej školy ukázali svoje zručnosti.

    Pozri foto ...

    Rozprávku po prečítaní  spoločne adekvátne ohodnotili a okomentovali. Cieľom tejto aktivity bolo rozvíjať čitateľskú gramotnosť, naučiť sa čítať s porozumením, schopnosť zapamätať si a prerozprávať informácie z textu. 

     

                PaedDr. Z. Slamená, V. Regecová, kolektív MŠ

  • Hviezdoslavov Kubín

    V marci sa na II. stupni uskutočnili triedne kolá v prednese poézie  a prózy pod názvom Hviezdoslavov Kubín.  Hlavným  cieľom súťaže bola prezentácia umeleckého prednesu.

    Víťazmi triednych kôl sa stali:

    V.A       Klaudia Badžová

    V.B       Jasmína Badžová

    V.C       Ariana Badžová

    VI.A      Liliana Badžová

    VI.B      Soňa Dunková

    VII.A     Šarlota Badžová

    VII.B     Diana Bačová

    VIII.A    Vladimíra Mišalková

    IX.A      Sofia Badžová, č. d. 75

    Všetci žiaci boli ocenení diplomom a vecnými cenami. Ešte raz srdečne blahoželáme!

    Zodpovední: Mgr. Dulebová, Mgr. Žembová, Mgr. Pitoňáková K.

  • Z rozprávky do rozprávky. Maľované čítanie. Vytvor pohľadnicu

    Maľovanie a čítanie sú aktivity, ktoré sú našim žiakom veľmi blízke. A čo tak ich spojiť? Maľované čítanie si naši žiaci vytvorili na hodinách výchov. Pestrofarebné ilustrácie spojené s výstižným textom zdobia stránky hárkov žiakov zo špeciálnych tried. Ozdobené práce vítajú každého čitateľa s chtíčom prečítať si rôzne príbehy.

    Mgr. Blašková

  • Výtvarná súťaž – Vesmír očami detí 2024

    Naša škola sa už tradične zapojila do XXXIX. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže, s účasťou Slovákov žijúcich v zahraničí - VESMÍR OČAMI DETÍ, ktorú vyhlásila SLOVENSKÁ ÚSTREDNÁ HVEZDÁREŇ V  HURBANOVE V SPOLUPRÁCI S HVEZDÁRŇAMI, OKRESNÝMI ASTRONOMICKÝMI KABINETMI, CENTRAMI VOĽNÉHO ČASU A REGIONÁLNYMI OSVETOVÝMI   STREDISKAMI

    Pozrite si galériu zaslaných prác.

    Mgr. K. Pitoňáková,  Mgr. D. Stolárová

  • Jarné tvorivé dielne

    Veľká noc je pomaly za dverami a o pár dní budeme spolu so svojimi blízkymi oslavovať najkrajšie sviatky jari. Triedy 2. A a 2.B sa premenili na tvorivé dielne, kde si žiaci spolu s pani učiteľkami vyrobili rôzne veľkonočné výrobky, pozdravy i pohľadnice. Žiaci mali obrovskú radosť z vyrobených vecí. Najväčšiu radosť mali z písania pohľadníc i pozdravov, ktorými určite potešili svojich najbližších. Na záver i posielame básničku:

    Gúľajú sa vajíčka,

    červené sťa ružička – cez hory a doliny,

    nesú pozdrav premilý, veľkonočný! 

    Do každej rodiny…

     

    Požehnané veľkonočné sviatky želajú Mgr. Batoryová a Mgr. Špinková

  • Marec – mesiac kníh

    Viete, prečo je marec mesiacom knihy? Táto tradícia je u nás už od roku 1955, kedy sa vtedajšie Ministerstvo kultúry rozhodlo vyhlásiť marec za mesiac kníh na počesť ľudového básnika, zberateľa a šíriteľa kníh, Mateja Hrebendu.

    V minulosti knihy patrili do rúk len vzdelaným ľuďom. Dnes máme ku nim prístup všetci. Z kníh sa dozvedáme veľa nových vecí. Obohacujeme svoj rozhľad, slovnú zásobu i fantáziu.

    Myšlienku, že kniha je najlepším priateľom človeka sme si pripomenuli aj na našej škole. Venovali sme zvýšenú pozornosť čítaniu s porozumením, aktivitám na rozvoj čitateľskej gramotnosti a nahrávaniu čítania. Nahrávané čítanie realizovali na 1. stupni vyučujúce Mgr. Vaverčáková, Mgr. Batoryová, Mgr. Knižková, Mgr. Purdešová vo svojich triedach. Na 2. stupni sa Mgr. Dulebová venovala nácviku dialogizovaného i dramatizovaného čítania. Medailónikom Jozefa Gregora Tajovského sme si  pripomenuli  150. výročie jeho narodenia.

    Veríme, že vďaka podpore záujmu detí o čítanie a zapájaním sa do rôznych čitateľských aktivít i súťaží siahnu naši žiaci po knihe častejšie, a to nielen v marci.

     

    Mgr. Dulebová, koordinátorka ČG

  • Ľudské práva - marec

    V marci 2024 sme pripomenuli tieto významné dni:  

    21. Marec - Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii

    25. Marec – Deň zápasu za ľudské práva

    20. Marec – Svetový deň divadla pre deti a mládež.

     

    Pri tejto príležitosti si žiaci 8.A triedy  pod vedením p. uč. Mgr. P. Štefaňáka na hodine dejepisu pozreli dokumentárny film „Pracovný tábor – Sereď – virtuálna prehliadka a žiaci 9.A triedy si pozreli dokument o spolunažívaní medzi rómskou menšinou a majoritou na Slovensku „Odsúdený na spolunažívanie v dobrom“.

    V rámci Svetového dňa divadla pre deti a mládež si žiaci 3.A pod vedením p. uč. Mgr. Vaverčákovej a 3.C pod vedením Mgr. Baťa prečítali, pozreli a zdramatizovali rozprávku Červená čiapočka v anglickom jazyku. Následne vypracovali aj pracovný list a vyfarbili obrázky jednotlivých postáv z rozprávky. Žiaci si tak rozšírili slovnú zásobu v anglickom jazyku a utužili vzájomné vzťahy.

     

    Mgr. Biela

strana:

Novinky

Kontakt

  • ZŠ s MŠ Stráne pod Tatrami
    05976 Stráne pod Tatrami, 33
  • Kancelária ZŠ s MŠ: 0948 294 299

    Kancelária ZŠ osada: 0948 973 942

Fotogaléria